Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ελευθερία 1



                           
                                                 

                                                           ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


   « Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά ». Λέει ο Ρήγας Φεραίος Ελευθερία έννοια  ασκητική  λέει ο  Άγγελος Τερζάκης, δεν είναι δώρο  είναι κατάκτηση, θέλει καρδιά, απαιτεί αγώνα, θυσία και προσφορά ψυχής για να αποκτηθεί και να πραγματωθεί.
  Πάμε χρόνια πολλά πίσω σε καιρούς φοβερούς τρομερούς, που κάποιοι άνθρωποι ζούσαν στο χάος της σκλαβιάς, φοβισμένοι εξαθλιωμένοι, υποδουλωμένοι,  χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και άλλοι ζούσαν στο χάος της αναρχίας άγριοι, απαίδευτοι, ανοργάνωτοι, θεριά ανήμερα, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς.
    Εκεί παρουσιάζεται ο Έλληνας και συγκροτεί στεριώνει «πόλιν». Αρχίζει έτσι δειλά δειλά να μετασχηματίζει το χάος της σκλαβιάς και το χάος της αναρχίας, σε τάξη, σε αρμονία, σε σχέση, σε ομορφιά. Ψηλαφεί το νόημα της ύπαρξης και του θανάτου, συνειδητοποιεί ότι η Λευτεριά από τον θάνατο, είναι η πνευματική αναζήτηση, η πνευματική τελείωση.   
    Απελευθερώνεται από προκαταλήψεις, μύθους, ζωώδη  ένστικτα κοινωνεί στους άλλους τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του, συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, καλλιεργεί ευθύνη που σημαίνει λογοδοσία. Ανακαλύπτει τον ορθό λόγο, τον ορθό τρόπο σκέψης και έκφρασης, νοηματοδοτεί τον βίο, δημιουργεί πολιτισμό.
    Ανάμεσα στο χάος της σκλαβιάς και στο χάος της αναρχίας δημιουργεί και χτίζει το μεγαλείο της Λευτεριάς, μεταμορφώνει έτσι το ασυνείδητο σε συνειδητό, το ψέμα σε αλήθεια, την ασέβεια σε σεβασμό, την ατιμία σε εντιμότητα, την αμετρία σε μέτρο, το ανδράποδο σε άνθρωπο.
    Με τη Λευτεριά που γεννά αξίες, τέχνη, επιστήμη, ομορφιά, αιωνιότητα που γεννά αξιοπρέπεια, που είναι το θεμέλιο της ευδαιμονίας…...πρέπει να πορευτούμε για να έχουμε μέλλον σαν Ελλάδα, σαν Ευρώπη, σαν ανθρωπότητα, αλλά  θέλει Τόλμη και Αρετή όπως λέει ο Ανδρέας Κάλβος.

                        


     

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης




                            

                            Aghios Giorgios O Diasoritis in Halki, Naxos island Greece.

Aghios Georgios O Diasoritis,Halki,Naxos. In an olive field near Halki stands the church of Aghios Georgios Diassoritis. Maybe it was built over an ancient temple . No information exists on the building and painting of this important monument. Indeed, inside it is almost completely covered with beautiful frescoes from the 11th century, well restored. An inscription in the narthex, mentioning the Protospatharios, as in the church of Protothroni in Halki, and the fact that it was a part of a former monastery, imply that Aghios Georgios Diassoritis must have been one of the main churches of the region, and Halki an administrative centre having control over the inland during the Byzantine period.Text: CENTRAL NAXOS,
A GUIDE WITH MAP Published by the MUNICIPALITY OF DRIMALIA 2001©.
Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης  στο Χαλκί, Νήσος Νάξος Ελλάδα.

Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης, Χαλκί, Νάξος. Σε έναν ελαιώνα κοντά στο Χάλκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του  Διασορίτη. Ίσως κτίστηκε πάνω από έναν αρχαίο ναό. Δεν υπάρχει πληροφορία για το κτίριο και τη ζωγραφική του γι' αυτό το σημαντικό μνημείο. Πράγματι, μέσα σχεδόν εντελώς καλύπτεται με υπέροχες τοιχογραφίες από τον 11ο αιώνα, καλά αποκατεστημένες. Σε μια επιγραφή στο νάρθηκα, αναφέρεται ο Πρωτοσπαθάριος, όπως και στην εκκλησία της Πρωτόθρονου στο Χαλκί  και το γεγονός ότι ήταν ένα μέρος ενός πρώην μοναστηριού, συνεπάγεται ότι ο  Άγιος Georgios Diassoritis πρέπει να ήταν μία από τις κύριες εκκλησίες της περιοχής, και  το Χαλκί ήταν διοικητικό κέντρο που είχε τον έλεγχο της ενδοχώρας κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Κείμενο: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΝΑΞΟΣ, ένας ΟΔΗΓΟΣ με χάρτη. Δημοσιεύθηκε από τον ΔΗΜΟ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ 2001 ©.