Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Τίμαιος 11 ( ασθένειες, άσκηση ψυχής-σώματος) Πλάτωνας






                             Τίμαιος 11 (Άσκηση ψυχής κ σώματος)

Ως όταν τε εν αυτώ ψυχή κρείττων ούσα σώματος περιθύμως  ίσχη, διασείουσα πάν αυτό ένδοθεν νόσων εμπίμπλησι, και όταν είς τινας μαθήσεις και ζητήσεις συντόνως ίη, διδαχάς τ’ αύ και μάχας εν λόγοις ποιουμένη δημοσία και ιδία δι' ερίδων και φιλονικίας γιγνομένων  διάπυρον αυτό ποιούσα σαλεύει, ……………….88a
   Όταν η ψυχή μέσα του είναι ισχυρότερη από το σώμα και βρίσκεται σε ένταση, τότε το συνταράζει από μέσα και του προκαλεί διάφορες  ασθένειες΄ όταν ασχολείται με πάθος με κάποιες μελέτες ή έρευνες,  του δημιουργεί φθορές. Αν πάλι παίρνει μέρος, ιδιωτικά ή δημόσια σε  διδασκαλίες και ρητορικές διαμάχες, που γίνονται με ένταση και φιλονικία, το σώμα φουντώνει ταράζεται και παθαίνει καταρροές.
  Έτσι εξαπατά την πλειοψηφία των λεγομένων γιατρών και τους κάνει να αποδίδουν το κακό σε άλλες αιτίες αντί για τις πραγματικές. Από το άλλο μέρος, όταν ένα μεγάλο και ισχυρότερο σώμα από την ψυχή βρίσκεται κοντά σε μια μικρή και ασθενική διάνοια - επειδή λοιπόν οι άνθρωποι έχουν δύο επιθυμίες από τη φύση τους, δηλαδή την τροφή για το σώμα και τη φρόνηση για το θείο μέρος, οι κινήσεις του ισχυρότερου υπερισχύουν και  αυξάνουν τη δύναμη του σώματος, ενώ η ψυχή γίνεται ανόητη χωρίς γνώση και σημαντική μνήμη. Τότε δημιουργείται η μεγαλύτερη αρρώστια η αμάθεια.
   Μία είναι η σωτηρία γι αυτά τα δύο, να μην ασκούμε την ψυχή χωρίς να ασκούμε το σώμα μήτε το σώμα χωρίς την ψυχή, έτσι ώστε αυτά να μην       συγκρούονται μεταξύ τους αλλά να υπάρχει ισορροπία και υγεία. Αν κάποιος ασχολείται με ένταση με τα μαθηματικά…θα πρέπει να ασκεί παράλληλα το σώμα του με γυμναστική. Αν κάποιος γυμνάζει το σώμα του χρειάζεται να κάνει και να εφαρμόζει ανάλογες ασκήσεις στην ψυχή, καλλιεργώντας τη μουσική και τη φιλοσοφία, αν θέλει να ονομάζεται ταυτόχρονα σώφρονας και αγαθός.......
  Το βασικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, θα πρέπει να φροντίζουμε την άσκηση του σώματος αλλά και της ψυχής μαζί, ταυτόχρονα, αν θέλουμε να υπάρχει αρμονία, ισορροπία και να μην υπάρχουν προβλήματα υγείας στη ζωή. 


Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τίμαιος 10 (ασθένειες, επιδίωξη καλού-συμμετρίας) Πλάτωνας




                                       

                    Τίμαιος 10  (Επιδίωξη καλού-συμμετρίας)          

Ότου γάρ αν ή των οξέων και των αλυκών φλεγμάτων και όσοι πικροί και χολώδεις χυμοί κατά το σώμα πλανηθέντες…….
…..παντοδαπά νοσήματα ψυχής εμποιούσι μάλλον και ήττον και ελάττω και πλείω, προς τε τους τρείς τόπους ενεχθέντα της ψυχής, προς αν έκαστ’ αυτών προσπίπτη 86a  87a………..
  «Όταν οι χυμοί που προέρχονται από οξέα και αλμυρά φλέγματα είναι πικροί και γεμάτοι χολή τριγυρίζουν μέσα στο σώμα και δε βρίσκουν διέξοδο τότε ανακατεύουν τους ατμούς της ψυχής………
    Δημιουργούν μικρά και μεγάλα νοσήματα ψυχής κάθε είδους, μεγαλύτερα και μικρότερα περισσότερα και λιγότερα. Αυτά κινούνται  προς τις τρείς περιοχές της ψυχής και όπου καταλήξουν προκαλούν κάθε λογής δυσθυμίες στενοχώριες διάφορα είδη θράσους δειλίας, ανοησίες και λησμοσύνες….. Πέρα από αυτό οι πολιτείες που δημιουργούνται από ανθρώπους σε τέτοια άσχημη κατάσταση, καθώς και  οι δημόσιοι και ιδιωτικοί λόγοι, είναι αναγκαστικά κακοί…. Έτσι αν δεν διδαχτούμε από πολύ μικροί τα μαθήματα, που μπορούν τέτοιες ασθένειες να θεραπεύσουν, τότε γινόμαστε κακοί χωρίς τη θέλησή μας εξ αιτίας αυτών των δύο λόγων.
     Γι αυτές τις ασθένειες υπεύθυνοι είναι οι γονείς όχι τα παιδιά και αυτοί που τα μεγαλώνουν. Πρέπει λοιπόν όλοι να προσπαθούμε όσο γίνεται καλύτερα να διώχνουμε την κακία με τη διαπαιδαγώγηση, τις ικανότητες και τη διδασκαλία …….Τώρα  είναι λογικό και σωστό να ψάξουμε να βρούμε…. τον τρόπο που πρέπει να φροντίζουμε το σώμα και το μυαλό μας ώστε να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση …κάθε  καλό είναι ωραίο και έχει μέτρο. Κατά συνέπεια το πλάσμα που είναι όμορφο είναι και συμμετρικό.…Και όσον αφορά την υγεία, τις ασθένειες, την αρετή και την κακία, δεν υπάρχει καμία συμμετρία η ασυμμετρία μεγαλύτερη από εκείνη μεταξύ ψυχής και σώματος. Εμείς όμως δεν παρατηρούμε και δεν σκεφτόμαστε τίποτα απ’ όλα αυτά»......
   Χρειάζεται στη ζωή να διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις, την κακία, την ασχήμια, την αταξία εφαρμόζοντας τις αξίες παιδείας, οι πράξεις μας να έχουν αρετή, ώστε να δημιουργούμε συμμετρία γύρω μας και μεταξύ σώματος- ψυχής, για να μπορούμε έτσι να αντιμετωπίσουμε τις κάθε είδους ασθένειες.