Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Φασισμός τι είναι





                                                                        
                       ΦΑΣΙΣΜΟΣ

   Φασισμός  από το fascismo και από τη λατινική λέξη fasces (έμβλημα εξουσίας που απεικόνιζε ράβδους δεμένες γύρω από ένα τσεκούρι).  Είναι ριζοσπαστική, αυταρχική, εθνικιστική πολιτική ιδεολογία και μαζικό κίνημα που έχει σαν στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο  ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών, ιστορικών όρων, υπεράνω κάθε άλλης αξίας.
   Η απουσία διαλλακτικότητας ο απόλυτος τρόπος σκέψης, η καταπιεστική συμπεριφορά. Σήμερα, εννοούμε κάθε άδικη, βάρβαρη, βίαιη πράξη στο χώρο της πόλης, της κοινωνίας, κάθε  αντιδημοκρατική ιδεολογία στο χώρο της πολιτικής, κάθε απόφαση και πράξη της διοίκησης που είναι ενάντια στο Σύνταγμα ενάντια στο συλλογικό συμφέρον, στα δικαιώματα των πολιτών. 
    Ο Φασισμός δεν είναι ιδεολογία είναι νοοτροπία είναι ο τρόπος που ζείς. Όταν κτίζουμε και καταπατούμε το δρόμο, την πλατεία, το ρέμα,…. όταν παρκάρουμε και εμποδίζουμε τη διάβαση των ΑΜΕΑ και των πεζών, όταν παρκάρουμε πάνω στη διασταύρωση, στη στροφή εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Όταν εκβιάζουμε από θέση που που έχουμε εκλεγεί, τους συμπολίτες μας, όλα αυτά είναι φασιστικές συμπεριφορές.
    Αν από τη θέση  στη δημόσια διοίκηση, που έχουμε διοριστεί για να υπηρετούμε τον πολίτη, εμείς αδιαφορούμε και δεν λύνουμε προβλήματα, αν εκβιάζουμε να μας δωροδοκήσει ο συμπολίτη μας για να του χορηγήσουμε την οποιαδήποτε άδεια, αν κλέβουμε το δημόσιο χρήμα  εκμεταλλευόμενοι τη θέση μας ….όλα αυτά είναι δράσεις και πράξεις φασισμού.
   Όταν η πολιτική δεν στηρίζεται στο θάρρος των πολιτών αλλά στο φόβο. Η επιβολή φόβου, ο φόβος είναι φασισμός. Η απάντηση, το όπλο, ενάντια στο φασισμό είναι η πνευματική καλλιέργεια, δηλαδή οι αξίες, οι αρχές, τα ιδανικά παιδείας και δημοκρατίας που οφείλει να διδάσκει η οικογένεια, το σχολείο, που οφείλουν να εφαρμόζουν η πολιτεία και οι θεσμοί.