Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ελευθερία 1



                           
                                                 

                                                           ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


   « Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά ». Λέει ο Ρήγας Φεραίος Ελευθερία έννοια  ασκητική  λέει ο  Άγγελος Τερζάκης, δεν είναι δώρο  είναι κατάκτηση, θέλει καρδιά, απαιτεί αγώνα, θυσία και προσφορά ψυχής για να αποκτηθεί και να πραγματωθεί.
  Πάμε χρόνια πολλά πίσω σε καιρούς φοβερούς τρομερούς, που κάποιοι άνθρωποι ζούσαν στο χάος της σκλαβιάς, φοβισμένοι εξαθλιωμένοι, υποδουλωμένοι,  χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και άλλοι ζούσαν στο χάος της αναρχίας άγριοι, απαίδευτοι, ανοργάνωτοι, θεριά ανήμερα, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς.
    Εκεί παρουσιάζεται ο Έλληνας και συγκροτεί στεριώνει «πόλιν». Αρχίζει έτσι δειλά δειλά να μετασχηματίζει το χάος της σκλαβιάς και το χάος της αναρχίας, σε τάξη, σε αρμονία, σε σχέση, σε ομορφιά. Ψηλαφεί το νόημα της ύπαρξης και του θανάτου, συνειδητοποιεί ότι η Λευτεριά από τον θάνατο, είναι η πνευματική αναζήτηση, η πνευματική τελείωση.   
    Απελευθερώνεται από προκαταλήψεις, μύθους, ζωώδη  ένστικτα κοινωνεί στους άλλους τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του, συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, καλλιεργεί ευθύνη που σημαίνει λογοδοσία. Ανακαλύπτει τον ορθό λόγο, τον ορθό τρόπο σκέψης και έκφρασης, νοηματοδοτεί τον βίο, δημιουργεί πολιτισμό.
    Ανάμεσα στο χάος της σκλαβιάς και στο χάος της αναρχίας δημιουργεί και χτίζει το μεγαλείο της Λευτεριάς, μεταμορφώνει έτσι το ασυνείδητο σε συνειδητό, το ψέμα σε αλήθεια, την ασέβεια σε σεβασμό, την ατιμία σε εντιμότητα, την αμετρία σε μέτρο, το ανδράποδο σε άνθρωπο.
    Με τη Λευτεριά που γεννά αξίες, τέχνη, επιστήμη, ομορφιά, αιωνιότητα που γεννά αξιοπρέπεια, που είναι το θεμέλιο της ευδαιμονίας…...πρέπει να πορευτούμε για να έχουμε μέλλον σαν Ελλάδα, σαν Ευρώπη, σαν ανθρωπότητα, αλλά  θέλει Τόλμη και Αρετή όπως λέει ο Ανδρέας Κάλβος.

                        


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου