Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Τίμαιος 7 ( Κόσμος 1 ) Πλάτωνας






                                          

                                                    Τίμαιος 7 (Κόσμος 1)

   Τών δε δή τεττάρων έν όλον έκαστον είληφεν η του κόσμου σύστασις. Εκ γαρ πυρός παντός ύδατός τε και αέρος και γής συνέστησεν αυτόν ο συνιστάς, μέρος ουδέν ουδενός ουδέ δύναμιν έξωθεν υπολιπών, τάδε διανοηθείς, πρώτον μεν ίνα όλον ότι μάλιστα ζώον τέλεον εκ τέλεων των μερών είη, προς δε τούτοις έν, άτε ούχ υπολελειμμένων εξ ών άλλο τοιούτον γένοιτ’ αν, έτι δε ίν’ αγήρων και άνοσον ή, (32 d) ……………..
    Στη δημιουργία του κόσμου έχουν συμπεριληφθεί αυτά τα τέσσερα στοιχεία καθένα ολόκληρο, γιατί από όλη τη φωτιά, το νερό, τον αέρα και το χώμα έφτιαξε αυτόν ο δημιουργός, χωρίς να αφήσει τίποτα έξω ούτε δύναμη για κάτι άλλο. Αυτά σκέφθηκε, πρώτον να φτιάξει ένα σύνολο ζωντανό όσο γίνεται τέλειο, αποτελούμενο από τέλεια μέρη΄ δεύτερον να είναι ένα, αφού δεν θα είχε μείνει έξω κανένα στοιχείο, ώστε να δημιουργηθεί κάτι άλλο, τέλος να είναι αγέραστος και να μη προσβάλλεται από αρρώστιες, επειδή ήξερε ότι το ζεστό και το κρύο και όλα όσα έχουν μεγάλη δύναμη, όταν περιβάλλουν ένα σύνθετο σώμα και συγκρούονται μαζί του, μπορεί να το διαλύσουν πρίν την ώρα του με αρρώστιες και γηρατειά. Γι αυτό τον λόγο και με αυτή τη σκέψη έφτιαξε τον κόσμο, ώστε να είναι ένα σύνολο με όλα τα στοιχεία τέλειος αγέραστος και άτρωτος από ασθένειες
   Στον ζωντανό κόσμο που είχε σχεδιαστεί να κλείσει μέσα του κάθε ζωντανό πλάσμα, καταλληλότερο ήταν το σχήμα που μπορούσε να συμπεριλάβει όλα τα σχήματα που υπάρχουν. Γι αυτό τον λόγο τον έφτιαξε σφαιρικό και κυκλικό,  με το κέντρο του να είναι σε ίση απόσταση απ’ όλα τα σημεία της περιφέρειας, ένα σχήμα δηλαδή που είναι τελειότερο απ’ όλα  τα άλλα και περισσότερο όμοιο με τον εαυτό του, διότι πίστευε ότι το όμοιο είναι άπειρες φορές ωραιότερο από το ανόμοιο.
   Εξωτερικά τον έφτιαξε λείο με μεγάλη ακρίβεια, για πολλούς λόγους. Άλλωστε δεν χρειαζόταν να έχει μάτια, αφού έξω από αυτόν δεν υπήρχε κάτι ορατό, ούτε ακοή χρειαζόταν, αφού δεν υπήρχε κάτι να γίνει ακουστό, γύρω από τον κόσμο δεν υπήρχε αέρας για να αναπνέει…………………………….......................................................................................................
   Πήρε τα τέσσερα στοιχεία το χώμα για να δώσει στερεότητα, το νερό για να δώσει ροή, τον αέρα για να δώσει πνοή, τη φωτιά για να δώσει δύναμη …και τα διέταξε σε σχήμα σφαιρικό το πιο όμορφο, για να περιστρέφονται όλα περί το κέντρο σε μια αιώνια κίνηση χωρίς αρχή και τέλος.


  

                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου