Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Τίμαιος 4 ( Ψυχή-Θνητό Γένος ) Πλάτωνας





                                              

                                          ΤΙΜΑΙΟΣ   (ΨΥΧΗ-ΘΝΗΤΟ ΓΕΝΟΣ, ΣΩΜΑ )

   69 bc….d....e....οίον πύρ και ύδωρ και εί τι των άλλων’ αλλά πάντα ταύτα πρώτον διεκόσμησεν, έπειτ’ εκ τούτων πάν τόδε συνεστήσαντο, ζώον έν ζώα έχον τα πάντα εν εαυτώ θνητά αθάνατά τε. καί των μέν θείων αυτός  γίγνεται δημιουργός, των δε θνητών την γένεσιν τις εαυτού γεννήμασιν δημιουργείν προσέταξε. Οι δε μιμούμενοι, παραλαβόντες αρχήν ψυχής αθάνατον, το μετα τούτο θνητόν σώμα αυτή περιετόρνευσαν όχημα τε, πάν το σώμα έδοσαν …..
     
… «Δηλαδή φωτιά, νερό η κάτι από τα άλλα ( γή, αέρα ), τα έφτιαξε λοιπόν κατ’ αρχή με τάξη και μετά δημιούργησε το σύμπαν ζωντανό πλάσμα που μέσα του περιέχει θνητά και αθάνατα όντα. Και τα μεν Θεία όντα αυτός  ( ο Θεός )  τα δημιούργησε, των δε θνητών τη δημιουργία την ανέθεσε στα δικά του πλάσματα. Αυτά δε μιμούμενα τον δημιουργό τους, πήραν από εκείνον την αρχή της αθάνατης ψυχής και έφτιαξαν γύρω της θνητό σώμα για να το χρησιμοποιεί σαν όχημα.
        Τοποθέτησαν όμως μέσα στο σώμα και άλλο είδος ψυχής το θνητό που έχει φοβερά και ασυγκράτητα πάθη. Κατ’ αρχήν τις απολαύσεις, που είναι το δέλεαρ του κακού, ύστερα τις λύπες, που  διώχνουν τα αγαθά, την απερισκεψία και το φόβο που είναι σύμβουλοι χωρίς φρόνηση, το θυμό που δύσκολα υποχωρεί, την ελπίδα που εύκολα παρασύρεται.
        Με όλα αυτά, αφού τα ανακάτεψαν με το παράλογο αίσθημα και τον έρωτα που τολμά τα πάντα, έφτιαξαν το θνητό γένος. Επειδή όμως φοβόταν να μη μολύνουν το Θείο στοιχείο, εκτός μόνο στην περίπτωση απόλυτης ανάγκης, τοποθέτησαν το θνητό σε άλλο μέρος του σώματος, αφού έβαλαν το λαιμό σαν όριο και ισθμό ανάμεσα στο κεφάλι και στο στήθος, ώστε τα δύο στοιχεία να παραμένουν χωριστά. Μέσα στο στήθος και το θώρακα όπως ονομάζεται, τοποθέτησαν το θνητό γένος της ψυχής.
        Και επειδή ένα τμήμα είναι καλύτερο, ενώ το άλλο χειρότερο, έφτιαξαν ένα χώρισμα στην κοιλότητα του θώρακα, όπως χωρίζουμε τα δωμάτια των γυναικών από των ανδρών, τοποθετώντας ανάμεσα διάφραγμα τις φρένες. Εκείνο το μέρος της ψυχής που μετέχει στην ανδρεία και στην ορμή, επειδή είναι φιλόνικο, το τοποθέτησαν πιο κοντά στο κεφάλι, ανάμεσα στο λαιμό και στις φρένες, για να ακούει τη λογική και να συγκρατεί μαζί του με τη βία τις επιθυμίες, κάθε φορά που αυτές αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές και τη λογική που προέρχονται από την ακρόπολη ( το Κεφάλι )» .

   Αθάνατη λοιπόν η ψυχή που αποτελείται από αθάνατο και θνητό γένος, το σώμα περιβάλλει την ψυχή και είναι το όχημα. Το αθάνατο γένος της ψυχής το έχει τοποθετήσει ο Θεός στο κεφάλι και το θνητό στο θώρακα...που μετέχει στην ανδρεία και στην ορμή........από εκεί δεν πηγάζει η γενναιότητα; Δεν λέμε σήμερα αυτός έχει ψυχή όταν αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, τα προβλήματα  με θάρρος.....και όταν αλλάζουμε άποψη σε μια διαμάχη η διεκδίκηση, γιατί θέλαμε κάτι η είχαμε επιθυμία για κάτι εγωϊστικά σκεπτόμενοι....δεν λέμε επικράτησε η λογική.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Θέσεις Κρούγκμαν για κρίση

                

                                                
                        

   Κρούγκμαν προς Γερμανία: Αφήστε τις ηθικολογίες και κάντε το σωστό
«Πολλοί πιστεύουν πως τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, χρησιμοποιήθηκαν για να επιδοτήσουν τις δαπάνες. Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγαν για να πληρωθούν τόκοι και κεφάλαιο του χρέους» αναφέρει σε νέο άρθρο του για την Ελλάδα, στη New York Times, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν και υπογραμμίζει «την ανάγκη η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» και «να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό την οικονομική κατάσταση και στην περίπτωση της Ελλάδας».

  Ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, προβάλλει τη θέση ότι «οι Γερμανοί ειδικότερα πρέπει να κάνουν το σωστό και να εγκαταλείψουν τους μύθους και την ηθικολογία», επισημαίνοντας ότι «με την παρούσα κατάσταση, το μόνο που καταφέρνει η Ελλάδα μέσω του διεθνούς δανεισμού είναι να συντηρεί την αποπληρωμή των τόκων και του αρχικού κεφαλαίου».
 Επίσης, προτείνει «ως την πλέον συνετή λύση την απομείωση του ελληνικού χρέους και τη θέσπιση μικρότερων και ρεαλιστικών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό της, λύση που θα βοηθήσει και τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να εκπληρώσει την υπόσχεσή της περί πάταξης της λιτότητας -σε αντίθεση βέβαια με την κρατούσα συλλογιστική / ηθικολογία της Ευρώπης περί απαίτησης των δανειστών να τηρήσει η Ελλάδα κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της».
 «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα τεστ που πρέπει να επιλύσει: αυτό της Ελλάδας», τονίζει ο κ. Κρούγκμαν και προσθέτει:
 «Στα πέντε χρόνια που πέρασαν από τότε που άρχισε η κρίση, η καθαρή σκέψη βρίσκεται σε "σύντομο ανεφοδιασμό". Αλλά, αυτή η ασάφεια πρέπει να τερματιστεί, και τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα θέτουν μια θεμελιώδη πρόκληση για την Ευρώπη. Μπορεί να αφήσει κατά μέρος τους μύθους και την ηθικολογία και να ασχοληθεί με την πραγματικότητα, με τον τρόπο που καθορίζουν οι βασικές αξίες της ηπείρου. Αν όχι, τότε το όλο ευρωπαϊκό εγχείρημα -της προσπάθειας οικοδόμησης της ειρήνης και της δημοκρατίας μέσω της κοινής ευημερίας- θα υποστεί ένα φοβερό και ίσως θανάσιμο πλήγμα».
 Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστηρίζει: «Πολλοί πιστεύουν πως τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά χρησιμοποιήθηκαν για να επιδοτήσουν τις δαπάνες. Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πήγαν για να πληρωθούν τόκοι και κεφάλαιο του χρέους.
» Τα τελευταία δύο χρόνια γινόταν μια ανακύκλωση: η ελληνική κυβέρνηση λειτουργούσε ως μεσάζων, με τους πολίτες να βλέπουν την καταστροφική πτώση του βιοτικού επιπέδου τους και να απαιτείται να κάνουν θυσίες προκειμένου να προσφέρουν περισσότερα στο πρόγραμμα που είχε υποβληθεί από τους δανειστές.
 Για να καταλάβουμε πώς σκέφτεται η νέα κυβέρνηση αρκεί να σημειώσουμε ότι επιθυμεί να μειώσει το μέγεθος της συνεισφοράς των πολιτών σε αυτό το πρόγραμμα. Κανείς δεν μιλάει για περισσότερες δαπάνες από όσες χρειάζεται πραγματικά η Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να μπει στο τραπέζι είναι να υπάρξουν λιγότερες δαπάνες για τόκους και περισσότερες για αρωγή στους ενδεείς ή σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη. Κάτι τέτοιο θα είχε και άμεση συνέπεια στη μείωση της ανεργίας, που έχει φτάσει στο 25%. Η ηθικολογία αρχίζει με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να πληρώσει τα χρέη της».
 Ακολούθως, ο κ. Κρούγκμαν σημειώνει ότι «είναι αλήθεια πως η Ελλάδα την περίοδο 2004-2009 με κεντροδεξιά κυβέρνηση δανείστηκε τεράστια ποσά σε εθελοντική βάση. Αλλά και η Γερμανία με τη σειρά της δάνειζε οικειοθελώς την Ελλάδα. Θα περίμενε κανείς και οι δύο πλευρές να αποδεχθούν το λάθος και να πληρώσουν το τίμημα. Και ενώ ιδιώτες δανειστές έχουν διασωθεί σε μεγάλο βαθμό (παρά το "κούρεμα" του 2012), η Ελλάδα συνεχίζει να πληρώνει».
 Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «τώρα, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της. Γιατί λοιπόν να μην αποδεχθούν την πραγματικότητα και να μειώσουν τις πληρωμές έτσι που να μην συνεχιστεί η ατέλειωτη δυστυχία; Είναι στόχος να καταστεί η Ελλάδα ένα παράδειγμα για τους άλλους δανειολήπτες; Αν ναι, τότε τι υποτίθεται πως είναι η ένωση των κυρίαρχων δημοκρατικών κρατών; Εάν είχαμε να κάνουμε με τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, τότε η χώρα θα μπορούσε να κηρύξει πτώχευση. Θα σταματούσε να λαμβάνει νέα δάνεια και να πληρώνει τις υφιστάμενες οφειλές, ενώ οι ταμειακές ροές θα βελτιώνονταν πραγματικά».
 Επίσης, επισημαίνει ότι «το πρόβλημα για την Ελλάδα, ωστόσο, είναι η ευθραυστότητα των τραπεζών της, καθώς όπως όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης εξαρτώνται από την ΕΚΤ. Αν κοπούν οι πιστώσεις, τότε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα λιώσει μέσα σε ένα τεράστιο bank run. Όσο η Ελλάδα μένει εντός ευρώ, χρειάζεται την καλή θέληση της ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις διαθέσεις της Γερμανίας και των άλλων πιστωτριών κρατών. Είναι άραγε έτοιμη η Γερμανία να πει σε έναν εταίρο "ή πληρώνεις ή καταστρέφω το τραπεζικό σου σύστημα;"».
Τέλος, ο κ. Κρούγκμαν τονίζει: «Ας σκεφτούμε τι θα συμβεί αν η ελληνική κυβέρνηση, που έχει λάβει νωπή εντολή, πει πως δεν πληρώνει. Τότε, αναγκαστικά θα φύγει από το ευρώ και αυτό θα έχει καταστροφικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Αντικειμενικά, η επίλυση αυτής της κατάστασης δεν είναι δύσκολη. Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ανταγωνιστικότητα, με τη δραματική μείωση του κόστους και των μισθών, άρα η λιτότητα είναι αυτή που κρατάει τα πράγματα.
 » Ας αφήσουν την Ελλάδα να "τρέξει" μικρότερα θετικά πλεονάσματα που θα ανακουφίσουν τους Έλληνες από τον πόνο. Ας αφήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πετύχει κάτι προς εκτόνωση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που περιμένουν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες.
 » Στο μεταξύ, το κόστος για τους φορολογούμενους των άλλων κρατών θα είναι ελάχιστο, από τη στιγμή που ποτέ δεν πρόκειται να αποπληρωθεί το σύνολο του χρέους. Οι Γερμανοί ειδικότερα πρέπει να κάνουν το σωστό και να εγκαταλείψουν τους μύθους και την ηθικολογία»

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ : ΕΘΝΟΣ