Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Φαίδων 1 ( Περί γής α ) Πλάτωνας





             
                                 ΦΑΙΔΩΝ 1 ( ΠΕΡΙ ΓΗΣ....Α )
                                 
    Λέγεται τοίνυν, ἔφη, ὦ ἑταῖρε, πρῶτον μὲν εἶναι τοιαύτη
ἡ γῆ αὐτὴ ἰδεῖν, εἴ τις ἄνωθεν θεῷτο, ὥσπερ αἱ δωδεκάσκυ-
τοι σφαῖραι, ποικίλη, χρώμασιν διειλημμένη, ὧν καὶ τὰ
ἐνθάδε εἶναι χρώματα ὥσπερ δείγματα, οἷς δὴ οἱ γραφῆς
καταχρῶνται. ἐκεῖ δὲ πᾶσαν τὴν γῆν ἐκ τοιούτων εἶναι, καὶ
πολὺ ἔτι ἐκ λαμπροτέρων καὶ καθαρωτέρων ἢ τούτων· τὴν
μὲν γὰρ ἁλουργῆ εἶναι [καὶ] θαυμαστὴν τὸ κάλλος, τὴν δὲ
χρυσοειδῆ, τὴν δὲ ὅση λευκὴ γύψου ἢ χιόνος λευκοτέραν,
καὶ ἐκ τῶν ἄλλων χρωμάτων συγκειμένην ὡσαύτως, καὶ ἔτι
πλειόνων καὶ καλλιόνων ἢ ὅσα ἡμεῖς ἑωράκαμεν
……….


     Λέγεται λοιπόν, σύντροφε, είπε (ο Σωκράτης), πρώτον μεν ότι η γή, όταν την παρατηρήσει κανείς από επάνω, έχει την όψη των σφαιρών εκείνων, οι οποίες κατασκευάζονται από δώδεκα τεμάχια δέρματος, είναι λοιπόν σφαίρα πολύχρωμος και τα μέρη της διακρίνονται από τα χρώματα, τα οποία έχουν οι ζωγράφοι  και των οποίων απομιμήσεις είναι όσα χρώματα μεταχειρίζονται εδώ κάτω. Εκεί επάνω λοιπόν η γή έχει τέτοια χρώματα και μάλιστα πολύ λαμπρότερα και καθαρότερα από αυτά εδώ,ž αλλού μεν είναι βαμμένη με πορφύρα  και θαυμαστή η ομορφιά της, αλλού δε χρυσαφένια και αλλού πάλι κατάλευκη, λευκότερη από το γύψο ή το χιόνι, και τα άλλα χρώματα από τα οποία αποτελείται, είναι ομοίως περισσότερα και ωραιότερα από όσα εμείς έχουμε δεί.

    Ακόμη και αυτές οι κοιλότητες της γής, καθώς είναι τελείως συμπληρωμένες με νερό και αέρα, λαμποκοπούν μέσα εις τη ποικιλία των άλλων χρωμάτων και παίρνουν ένα είδος χρώματος, έτσι  ώστε η γή να παρουσιάζει την όψη μιας συνεχούς πολυχρωμίας με ενιαίο τόνο. Στη γη δε αυτή, η οποία έχει τέτοια  σύσταση, τα δένδρα που φυτρώνουν και τα άνθη και οι καρποί, φυτρώνουν με αναλογία,ž ομοίως και τα όρη και οι πέτρες  της έχουν με την ίδια αναλογία ωραιότερα και τη λειότητα και τη διαφάνεια και τα χρώματαž, αυτών των πετρών θρύψαλα είναι τα πετράδια, που εδώ κάτω τα θεωρούμε πολύτιμα, τα σάρδια και οι ιάσπιδες και οι σμάραγδοι και όλα τα όμοια,ž εκεί επάνω δε τίποτε δεν υπάρχει, που να μη είναι τέτοιο και ακόμη ωραιότερο απ' αυτά. Και αιτία τούτου είναι, ότι οι πέτρες εκείνοι είναι καθαρές και δεν έχουν ούτε καταφαγωθεί ούτε καταστραφεί, όπως οι εδώ, από τη σήψη και την άλμη που οφείλονται σε όσες ύλες έχουν συρρεύσει στους εδώ τόπους, αυτά είναι ακριβώς που φέρουν ασχήμιες και νοσήματα  στις πέτρες και στη γή και στα άλλα ζώα και φυτά. Η δε γή είναι στολισμένη και με όλους αυτούς τους πολύτιμους λίθους και επί πλέον με χρυσό και με άργυρο και με τα άλλα επίσης τα όμοια. Και ο διάκοσμος αυτός προσφέρεται φυσικά, από τον εαυτό του στα μάτια και είναι απ' αυτή την φύση του ολοφάνερος και τόσο άφθονος, τόσο μεγαλοπρεπής και απλωμένος παντού στη γή, ώστε αυτή με την όψη της να αποτελεί θέαμα για καλότυχους θεατές.





       

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τίμαιος 5 ( Σώμα-Καρδιά ) Πλάτωνας





                                               ΤΙΜΑΙΟΣ  ( ΣΩΜΑ, ΚΑΡΔΙΑ )

70b….«τήν δε δή καρδίαν άμμα των φλεβών και πηγήν τού περιφερομένου κατά πάντα τα μέλη σφοδρώς αίματος εις την δορυφορικήν οίκησιν κατέστησαν, ίνα, ότε ζέσειεν τό τού θυμού μένος, τού λόγου παραγγείλαντος ως τις άδικος περί αυτά γίγνεται πράξις έξωθεν ή καί τις από των ένδοθεν επιθυμιών»………

…..Την καρδιά, που αποτελεί δεσμό των φλεβών και πηγή του αίματος, το οποίο κυκλοφορεί με δύναμη σε όλα τα μέλη του σώματος, την όρισαν να είναι φύλακας, φρουρός, ώστε όταν μαίνεται ο θυμός, επειδή το λογικό ανήγγειλε ότι συμβαίνει κάποια άδικη πράξη στο σώμα, είτε από εξωτερικά αίτια είτε εσωτερικές επιθυμίες, τότε η καρδιά μέσω όλων των φλεβών μεταφέρει αμέσως, τις συμβουλές η τις απειλές, σε όλα τα μέλη του σώματος τα οποία μπορούν να τις αισθανθούν, ώστε να υπακούσουν και να συμμορφωθούν, αφήνοντας έτσι το άριστο να διευθύνει τα πάντα.
       Όταν προσδοκά κακά και φουντώνει η οργή η καρδιά ταράζεται, οι Θεοί γνωρίζοντας από πριν ότι το φούντωμα του θυμού προέρχεται αποκλειστικά από τη φωτιά, δημιούργησαν και τοποθέτησαν κοντά της τον πνεύμονα, που πρώτον είναι μαλακός και δεν έχει αίμα, έπειτα διαθέτει σήραγγες όπως το σφουγγάρι, ώστε να δέχεται τον αέρα και τα υγρά για να δροσίζει και ανακουφίζει την καρδιά, όταν καίγεται (είναι οργισμένη).
     Για το σκοπό αυτό συνέδεσαν τις διακλαδώσεις της αρτηρίας (τραχείας) με τον πνεύμονα και τον περιτύλιξαν στην καρδιά σαν μαλακό μαξιλάρι, ώστε, όταν φουντώνει μέσα της ο θυμός, να αναπηδά στο μαλακό πνεύμονα που υποχωρεί και την αναψύχει (ηρεμεί) ώστε να υποφέρει λιγότερο και να μπορεί μαζί με θυμό να υπηρετεί καλύτερα τη λογική.

      Εδώ ο Τίμαιος μας περιγράφει με λόγο όμορφο γλαφυρό τι είναι η καρδιά… φύλακας,  φρουρός, προστάτης, σύμβουλος, εντολέας για να μας προστατεύει από το κακό. Όταν η οργή, ο θυμός μαίνονται…. ο πνεύμονας γίνεται μαξιλάρι, πυροσβέστης, προστάτης της καρδιάς, την ηρεμεί την ανακουφίζει στα δύσκολα  όταν «καίγεται».