Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τίμαιος 5 ( Σώμα-Καρδιά ) Πλάτωνας





                                               ΤΙΜΑΙΟΣ  ( ΣΩΜΑ, ΚΑΡΔΙΑ )

70b….«τήν δε δή καρδίαν άμμα των φλεβών και πηγήν τού περιφερομένου κατά πάντα τα μέλη σφοδρώς αίματος εις την δορυφορικήν οίκησιν κατέστησαν, ίνα, ότε ζέσειεν τό τού θυμού μένος, τού λόγου παραγγείλαντος ως τις άδικος περί αυτά γίγνεται πράξις έξωθεν ή καί τις από των ένδοθεν επιθυμιών»………

…..Την καρδιά, που αποτελεί δεσμό των φλεβών και πηγή του αίματος, το οποίο κυκλοφορεί με δύναμη σε όλα τα μέλη του σώματος, την όρισαν να είναι φύλακας, φρουρός, ώστε όταν μαίνεται ο θυμός, επειδή το λογικό ανήγγειλε ότι συμβαίνει κάποια άδικη πράξη στο σώμα, είτε από εξωτερικά αίτια είτε εσωτερικές επιθυμίες, τότε η καρδιά μέσω όλων των φλεβών μεταφέρει αμέσως, τις συμβουλές η τις απειλές, σε όλα τα μέλη του σώματος τα οποία μπορούν να τις αισθανθούν, ώστε να υπακούσουν και να συμμορφωθούν, αφήνοντας έτσι το άριστο να διευθύνει τα πάντα.
       Όταν προσδοκά κακά και φουντώνει η οργή η καρδιά ταράζεται, οι Θεοί γνωρίζοντας από πριν ότι το φούντωμα του θυμού προέρχεται αποκλειστικά από τη φωτιά, δημιούργησαν και τοποθέτησαν κοντά της τον πνεύμονα, που πρώτον είναι μαλακός και δεν έχει αίμα, έπειτα διαθέτει σήραγγες όπως το σφουγγάρι, ώστε να δέχεται τον αέρα και τα υγρά για να δροσίζει και ανακουφίζει την καρδιά, όταν καίγεται (είναι οργισμένη).
     Για το σκοπό αυτό συνέδεσαν τις διακλαδώσεις της αρτηρίας (τραχείας) με τον πνεύμονα και τον περιτύλιξαν στην καρδιά σαν μαλακό μαξιλάρι, ώστε, όταν φουντώνει μέσα της ο θυμός, να αναπηδά στο μαλακό πνεύμονα που υποχωρεί και την αναψύχει (ηρεμεί) ώστε να υποφέρει λιγότερο και να μπορεί μαζί με θυμό να υπηρετεί καλύτερα τη λογική.

      Εδώ ο Τίμαιος μας περιγράφει με λόγο όμορφο γλαφυρό τι είναι η καρδιά… φύλακας,  φρουρός, προστάτης, σύμβουλος, εντολέας για να μας προστατεύει από το κακό. Όταν η οργή, ο θυμός μαίνονται…. ο πνεύμονας γίνεται μαξιλάρι, πυροσβέστης, προστάτης της καρδιάς, την ηρεμεί την ανακουφίζει στα δύσκολα  όταν «καίγεται».  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου