Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Περί Υγείας 1

 


                                                    Λόγος για την Υγεία.


  Υγεία η πολυπόθητη, υγεία το ζητούμενον,  για να έχει ο άνθρωπος υγεία η προϋπόθεση είναι να ζεί σύμφωνα με τη φύση του, « τη φύσιν ζήν», αυτό απαιτεί ηρεμία και γαλήνη ψυχής. Ο δρόμος  δε για την ψυχική ισορροπία είναι η αρετή «κατ’ αρετήν ζήν», να ζεί δηλαδή σύμφωνα με την αρετή. Αρετή είναι η βούληση, η ροπή προς το καλό, η επιλογή της μεσότητας μεταξύ των δύο άκρων, το μέτρο όπως λέει ο Αριστοτέλης.

  Οι άνθρωποι όμως, δέσμιοι και υπόδουλοι λόγω των επιλογών τους δηλαδή, την προσήλωση στο χρήμα, την απόκτηση υλικών αγαθών  χωρίς όριο και τέλος, την αύξηση των μετώπων και την δημιουργία πλαστών αναγκών,  χάνουν τις αξίες όπως η ευθύνη, η αλήθεια, ο σεβασμός, η ολιγάρκεια …και έτσι δεν μπορούν να ζήσουν κατ’ αρετήν.

  Οι ανάγκες σε περιττά πράγματα αυξάνουν συνεχώς, αυξάνοντας έτσι τις συγκρούσεις μεταξύ τους,  λόγω παράλογων διεκδικήσεων,  απληστίας, αλαζονείας, αυξάνοντας την αγωνία, το φόβο, για να μη χαθούν αυτά που αποκτούνται. Για να ανταποκριθούν στις δήθεν ανάγκες δανείζονται υποθηκεύοντας περιουσιακά στοιχεία και τελικά την ίδια την ελευθερία τους.

   Όλα αυτά δημιουργούν θυμούς, στενοχώριες, άγχη, φοβίες και στην ψυχή ταραχή και ανισορροπία, το αποτέλεσμα είναι η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι κάθε είδους βλάβες στα όργανα του οργανισμού με τελικό επακόλουθο τις ασθένειες. Να αλλάξουμε τρόπους σκέψης και συμπεριφορών, να μειώσουμε τις πλαστές ανάγκες, να βάλουμε προτεραιότητα τις ανθρώπινες σχέσεις, τις αξίες, την ζωή κατ’ αρετήν και όχι το χρήμα και τα υλικά αγαθά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου