Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Γέννηση Χριστού...Καλορίτσα Δαμαριώνας Νάξου



          
                                  

                                           ΓΕΝΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ
         Παλιό Μοναστήρι Γέννησης ( Καλορίτσα) Άι Λιάς Δαμαριώνας Νάξου

 "Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τώ κόσμω το φώς το της γνώσεως΄ εν αυτή γάρ οι τοίς άστροις λατρεύοντες "....Χρόνια Πολλά. Χρόνια Καλά από το παλιό Μοναστήρι της Γέννησης (Καλορίτσα) στο βουνό του Άι Λιά στην περιοχή του Δαμαριώνα Νάξου. "διαμορφώθηκε σε χώρο χριστιανικής λατρείας πιθανότατα τον 4ο αι. μ. Χ..... στο τεταρτοσφαίριο η εντυπωσιακή απεικόνηση  της Θεοτόκου ενθρόνου Βρεφοκρατούσας...... του 10ου μ.Χ.....στα παρεκκλήσια εντός του σπηλαίου σώζονται λείψανα ανεικονικού διακόσμου και τοιχογραφιών που χρονολογούνται μέχρι τον 13ο αιώνα.
     Σώζονται επίσης σε άλλα σημεία τοιχογραφίες και λείψανα τοιχογραφιών του 11ου και 13ου αι. μ.Χ. και η μεμονωμένη παράσταση της Γέννησης του 1619. Στο χώρο σώζοντια καμαροσκεπείς κιστέρνες με μονοκόμματα κυλινδρικά πηγαδόστομα, η τρουλλοσκεπής τράπεζα ερείπια κελιών μετα φούρνου "………. Όπως μας λέει ο Γεώργιος Μαστορόπουλος Αρχαιολόγος.
      Εκεί μακριά από τους θορύβους, των πόλεων τη βοή, το τεχνητό φώς, την επίδειξη, την επιφάνεια, το δήθεν........μόνο εκεί μαζί με την απόμακρη σιωπή, το φώς των κεριών, τη μυρωδιά του κέδρου....μπορεί κάτι να νιώσεις να γνωρίσεις............. "από εκείνη την αιώνια και αναλλοίωτη ουσία που δεν γνωρίζει γένεση ούτε φθορά"......... (Πλάτωνος Πολιτεία)
      Γέννηση Χριστού μήνυμα αγάπης....απλά αποδέσμευση από τον εγωϊσμό, την ιδιοτέλεια, τον ατομισμό, την πάρτη μας.......δόσιμο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με στόχο το συλλογικό συμφέρον, το καλό του κοινωνικού συνόλου.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου