Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τίμαιος 10 (ασθένειες, επιδίωξη καλού-συμμετρίας) Πλάτωνας




                                       

                    Τίμαιος 10  (Επιδίωξη καλού-συμμετρίας)          

Ότου γάρ αν ή των οξέων και των αλυκών φλεγμάτων και όσοι πικροί και χολώδεις χυμοί κατά το σώμα πλανηθέντες…….
…..παντοδαπά νοσήματα ψυχής εμποιούσι μάλλον και ήττον και ελάττω και πλείω, προς τε τους τρείς τόπους ενεχθέντα της ψυχής, προς αν έκαστ’ αυτών προσπίπτη 86a  87a………..
  «Όταν οι χυμοί που προέρχονται από οξέα και αλμυρά φλέγματα είναι πικροί και γεμάτοι χολή τριγυρίζουν μέσα στο σώμα και δε βρίσκουν διέξοδο τότε ανακατεύουν τους ατμούς της ψυχής………
    Δημιουργούν μικρά και μεγάλα νοσήματα ψυχής κάθε είδους, μεγαλύτερα και μικρότερα περισσότερα και λιγότερα. Αυτά κινούνται  προς τις τρείς περιοχές της ψυχής και όπου καταλήξουν προκαλούν κάθε λογής δυσθυμίες στενοχώριες διάφορα είδη θράσους δειλίας, ανοησίες και λησμοσύνες….. Πέρα από αυτό οι πολιτείες που δημιουργούνται από ανθρώπους σε τέτοια άσχημη κατάσταση, καθώς και  οι δημόσιοι και ιδιωτικοί λόγοι, είναι αναγκαστικά κακοί…. Έτσι αν δεν διδαχτούμε από πολύ μικροί τα μαθήματα, που μπορούν τέτοιες ασθένειες να θεραπεύσουν, τότε γινόμαστε κακοί χωρίς τη θέλησή μας εξ αιτίας αυτών των δύο λόγων.
     Γι αυτές τις ασθένειες υπεύθυνοι είναι οι γονείς όχι τα παιδιά και αυτοί που τα μεγαλώνουν. Πρέπει λοιπόν όλοι να προσπαθούμε όσο γίνεται καλύτερα να διώχνουμε την κακία με τη διαπαιδαγώγηση, τις ικανότητες και τη διδασκαλία …….Τώρα  είναι λογικό και σωστό να ψάξουμε να βρούμε…. τον τρόπο που πρέπει να φροντίζουμε το σώμα και το μυαλό μας ώστε να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση …κάθε  καλό είναι ωραίο και έχει μέτρο. Κατά συνέπεια το πλάσμα που είναι όμορφο είναι και συμμετρικό.…Και όσον αφορά την υγεία, τις ασθένειες, την αρετή και την κακία, δεν υπάρχει καμία συμμετρία η ασυμμετρία μεγαλύτερη από εκείνη μεταξύ ψυχής και σώματος. Εμείς όμως δεν παρατηρούμε και δεν σκεφτόμαστε τίποτα απ’ όλα αυτά»......
   Χρειάζεται στη ζωή να διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις, την κακία, την ασχήμια, την αταξία εφαρμόζοντας τις αξίες παιδείας, οι πράξεις μας να έχουν αρετή, ώστε να δημιουργούμε συμμετρία γύρω μας και μεταξύ σώματος- ψυχής, για να μπορούμε έτσι να αντιμετωπίσουμε τις κάθε είδους ασθένειες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου