Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Τίμαιος 9 (ασθένειες, διατροφή-δίοδοι αέρα) Πλάτωνας








                              Τίμαιος 9 ( Διατροφή-δίοδοι αέρα )

  Τα δ’ άλλα όσα χολής είδη λέγεται, κατά την χρόαν έσχεν λόγον αυτών έκαστον ίδιον. Ιχώρ δε, ο μεν αίματος ορός πράος, ο δε μελαίνης χολής οξείας τε άγριος, όταν συμμείγνυται διά θερμότητα αλμυρά δυνάμει. Καλείται δε οξύ φλέγμα το τοιούτον.  το δε αυ μετ' αέρος τηκόμενον εκ νέας και απαλής σαρκός 83  c……………………………
  " Όλα τα είδη χολής που αναφέρονται ανήκουν σε κατηγορία από το ξεχωριστό χρώμα που έχει το καθένα. Ο ιχώρ, ο ορός του αίματος είναι ήρεμος, ενώ εκείνος της μαύρης και οξείας χολής είναι τραχύς όταν λόγω θερμότητας ανακατεύεται με την αλμύρα ονομάζεται δε οξύ φλέγμα. Ένα άλλο είδος περιέχει αέρα και δημιουργείται από τη διάλυση νέας και τρυφερής σάρκας..................………….
   Αυτή η διάλυση της τρυφερής σάρκας αναμεμειγμένη με αέρα λέγεται άσπρο φλέγμα. Ο ορός του νέου φλέγματος που σχηματίζεται,  είναι ο ιδρώτας και το δάκρυ και τα όμοια τους, που βγάζει έξω το σώμα κάθε μέρα για να καθαρίζεται. Όλα αυτά είναι παράγοντες ασθενειών, όταν το αίμα δεν αναπληρώνεται από τροφές και ποτά φυσιολογικά αλλά αυξάνει σε όγκο παρά τους νόμους της φύσης. Όταν μέρος της σάρκας καταστραφεί από αρρώστιες αλλά οι βάσεις μένουν υγιείς, τότε το κακό περιορίζεται στο μισό, γιατί αυτό που χάθηκε μπορεί να αναπληρωθεί εύκολα.
   Όταν όμως αρρωστήσει η ουσία που συνδέει τα κόκαλα με τη σάρκα και δεν μπορεί ν αποχωριστεί από τις ίνες και τα νεύρα για να δώσει τροφή στα κόκαλα και να γίνει σύνδεσμος μεταξύ τους, αλλά μεταβάλλεται από μαλακό, λείο και λιπαρό σε τραχύ και αλμυρό, λόγω κακής διατροφής, τότε καταστρέφεται κάτω από τη σάρκα και τα νεύρα με αποτέλεσμα να αποχωρίζεται από τα κόκαλα. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι σάρκες ξεκολλάνε από τις ρίζες τους, αφήνουν τα νεύρα γυμνά γεμάτα αλμύρα* πέφτουν πάλι μέσα στη ροή του αίματος και πολλαπλασιάζουν τις αρρώστιες……………….
   Όταν το κόκαλο δεν αναπνέει αρκετά λόγω της πυκνής σάρκας (πάχος) που υπάρχει τριγύρω του τότε θερμαίνεται από τη γάγγραινα σαπίζει και δεν μπορεί να δεχτεί τροφή, αντίθετα φθείρεται και πέφτει μέσα στην τροφή που περνάει στη σάρκα στη συνέχεια μπαίνει στο αίμα και προκαλεί αρρώστιες πιο βαριές…….
   Τρίτη κατηγορία ασθενειών πρέπει να αποδοθεί σε τρία διαφορετικά αίτια, στον αέρα, στο φλέγμα, στη χολή. Όταν τα πνευμόνια που στέλνουν αέρα στο σώμα δεν καταφέρουν να διατηρήσουν καθαρές τις εξόδους του, γιατί έχουν φραχτεί από ρεύματα, τότε ο αέρας αλλού δεν περνάει και αλλού μπαίνει περισσότερος απ’ όσο χρειάζεται. Έτσι σαπίζει τα μέρη που δεν δροσίζονται, ενώ πιέζει και παραμορφώνει τις φλέβες, διαλύει το σώμα και μένει κλεισμένος στο διάφραγμα στο μέσον του σώματος, προκαλώντας αμέτρητες και οδυνηρές αρρώστιες που συνοδεύονται από άφθονο ιδρώτα"…..
   Ας προσέχουμε τη διατροφή μας να είναι καλή σε ποιότητα και σε ποσότητα όση χρειάζεται ο οργανισμός μας γιατί το πάχος, υπερβολική αύξηση όγκου μη φυσιολογική, μη αρμονική, οδηγεί σε μη ισορροπία του οργανισμού και δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα υγείας…. Στα πνευμόνια πρέπει οι δίοδοι του αέρα να διατηρούνται καθαροί για την καλή οξυγόνωση του αίματος που μεταφέρει τα στοιχεία αναγέννησης των κυττάρων σε κάθε μέρος του σώματος, απομακρύνει άχρηστες ουσίες, παρέχει άμυνα κατά των λοιμώξεων.


                                 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου