Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Άσκηση Εξουσίας




                               

                                           Άσκηση Εξουσίας 
              
  Αναλαμβάνοντας θέση εξουσίας και αξίωμα διοίκησης, έχεις χρέος και καθήκον να υπηρετήσεις τους πολίτες, να φροντίσεις για την πρόοδο και την ευημερία της πόλης. Στην εξουσία δοκιμάζεται η ποιότητα του χαρακτήρα, το ήθος, η ικανότητα του να διοικείς, η αρετή. Πάνω απ’ όλα καθημερινά πρέπει να είσαι άνθρωπος. «Δεί τον αγαθόν άνδρα παυόμενον της αρχής, μη πλουσιότερον αλλά μάλλον ενδοξότερον γεγονέναι» λέει ο Βίαντας ο Πριηνεύς.
   Απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων, οξυδέρκεια, γνώση και αυτογνωσία, ώστε να αποφεύγεις να παγιδεύεσαι από ψευδαισθήσεις, προκαταλήψεις, αγκυλώσεις, η εξουσία απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης, εφαρμογή αξιών παιδείας-δημοκρατίας, πρώτος πρέπει ο άρχοντας να διδάσκει σεβασμό, εντιμότητα, δικαιοσύνη, διαφάνεια.
  Είναι ανάγκη να προσεγγίζει το υψηλό πολιτικό ιδεώδες που εκφράζει ο λόγος του Πιττακού « Κάθε άρχοντας είναι καλός, αρκεί να κάνει τους πολίτες να φοβούνται όχι αυτόν αλλά γι αυτόν».Όταν επιλέγεται κάποιος να διοικήσει πρέπει να γνωρίζει ότι οι ευθύνες μεγαλώνουν γίνονται τεράστιες και τα δικαιώματα του παραμένουν τα ίδια, αυτά που έχει ο κάθε πολίτης, να θυμάσαι πάντα ότι οι πολίτες δεν είναι μάζα δεν είναι όντα χωρίς πρόσωπο, είναι άνθρωποι.
   Οι άρχοντες απαιτείται να κυβερνούν σύμφωνα με τους νόμους που θεσπίζονται όχι για κατοχύρωση των δικών τους συμφερόντων αλλά των δικαιωμάτων των πολιτών. Χρειάζεται να εφαρμόζουν πολιτικές δημοσίου συμφέροντος να θεραπεύουν τις παθογένειες, «να υψώνουν τις ψυχές των πολιτών και όχι τους ορόφους των σπιτιών»… έτσι θα ευεργετήσουν την πόλη, μας λέει ο Επίκτητος.
   Όσοι συναισθάνονται τις υποχρεώσεις προσπαθούν να επιτελέσουν τίμια και ευσυνείδητα το έργο τους, όσων  η πολιτική  βασίζεται στο ψέμα, στην υποκρισία, στην ιδιοτέλεια στην απληστία… και  δεν αντιλαμβάνονται το έργο που πρέπει να επιτελέσουν, τον αγώνα που χρειάζεται να δώσουν, αναλαμβάνοντας αξιώματα, να γνωρίζουν ότι οδηγούν την κοινωνία των πολιτών στην αποσύνθεση  στη διάλυση και τη χώρα σε δρόμους σκοτεινούς.

                             


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου