Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Αυτογνωσία 1

                       


                                                    


                                                             ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

       Η γνώση του εαυτού μας η επίγνωση στοιχείωνη συνειδητοποίηση ικανοτήτων, δεξιοτήτων προτερημάτων, αδυναμιών και ελαττωμάτων μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο άνθρωπος κατάφερε να πάει στο φεγγάρι να εξερευνήσει τα βάθη της θάλασσας, στο βάθος του εαυτού του όμως δεν έχει φθάσει.
   Για να ανακαλύψουμε χρειάζεται η πρόθεση, η θέληση, η αναζήτηση, η επιμονή, η υπομονή, όπλα η γνώση οι αξίες και αρχές παιδείας, η ελευθερία από προκαταλήψεις, αγκυλώσεις, ιδεοληψίες δεσμεύσεις του παρελθόντος. Η κατανόηση του εαυτού γίνεται κάθε μέρα, κάθε ώρα καθε στιγμή.
    Ο νούς για να ερευνήσει απαιτείται να είναι ήσυχος ήρεμος μακριά από απληστία, φθόνο, ασχήμια, κακία μακριά από το εγώ. Όταν δεν υπάρχει το εγώ τότε μπορεί να ιδεί, να κατανοήσει, να γνωρίσει, να δημιουργήσει.
     Μέσα από την αυτογνωσία οδηγείται ο άνθρωπος στην απλότητα, στην ταπεινότητα, στον αυτοέλεγχο, διαμορφώνει ηθικό χαρακτήρα. Διαχωρίζει το καλό από το κακό, απαλλάσσεται από το φόβο καλλιεργεί συλλογικότητα, γίνεται άνθρωπος, κατανοεί την έννοια «κοινόν». Δημιουργεί έτσι σχέσεων κοινωνία, τη βάση της πόλης και του πολιτισμού. 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου