Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Φιλία - Παρέα 1





                           

                                            ΦΙΛΙΑ - ΠΑΡΕΑ  
              
…….... Μετὰ  δὲ ταῦτα περὶ φιλίας ἕποιτἂν διελθεῖν· ἔστι
γὰρ ἀρετή τις μετἀρετῆς, ἔτι δἀναγκαιότατον εἰς τὸν
 
βίον. ἄνευ γὰρ φίλων οὐδεὶς ἕλοιτἂν ζῆν, ἔχων τὰ λοιπὰ
ἀγαθὰ πάντα.
…….. «Μετά τα παραπάνω μας, καλό είναι να εξετάσουμε το ζήτημα της φιλίας. Γιατί αυτή είναι αρετή ή τουλάχιστον συγγενεύει με την αρετή κι είναι ακόμη αναγκαιότητα για τη ζωή. Γιατί κανένας δεν θα ήθελε να ζει χωρίς φίλους κι αν ακόμη είχε στη διάθεσή του όλα τ' άλλα αγαθά». (Αριστοτέλης)
      Φιλία ο δεσμός η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων στη ζωή, φιλία σημαίνει ειλικρινές ενδιαφέρον, αληθινή αγωνία, συντροφικότητα, στοργικότητα, στήριξη, μοίρασμα, δόσιμο, το να νοιάζεσαι για τον άλλο. Διαφέρει από το δεσμό που γίνεται με στόχο κάποιο υλικό κέρδος.
      Βασίζεται στην ηθική γι αυτό και δεν αποσκοπεί στο συμφέρον στο ίδιον όφελος έχει άξονα την αρετή έτσι στοχεύει στο καλό, στο ωραίο, στο γλυκό. Είναι απαλλαγμένη από ιδιοτέλεια υστεροβουλία απληστία, εμπεριέχει ισότητα δικαιοσύνη, «κοινά τα φίλων»....λέει ο μεγάλος Αριστοτέλης
      Ο άνθρωπος που έχει αρετή «ποθεί το αγαθό και ό,τι του φαίνεται τέτοιο και το εκτελεί (γιατί γνώρισμα του αγαθού ανθρώπου είναι να πραγματοποιεί το αγαθό) και για χάρη του εαυτού του, για χάρη δηλ. του διανοητικού μέρους της ψυχής» (Αριστοτέλης). Βασική επιδίωξη μέσα από τη φιλία η ωφέλεια της ψυχής.
     Παρέα σε συνέχεια σημαίνει ενημέρωση, διάλογο, μάθηση, παρηγοριά χιούμορ, πείραγμα, δόσιμο χαράς, γέλιου, βοήθειας...... αλληλεγγύη, στήριξη στα δύσκολα χωρίς αυτή να ζητηθεί... « Τίποτα δεν είναι καλύτερο για την ψυχή από το να κάνει λιγότερο λυπημένη μιαν άλλη ψυχή». (Βερλαίν)


                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου