Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Πολιτική 4

                      

                                       

                                                            ΠΟΛΙΤΙΚΗ 4  


   «Πολιτική έστιν η κυριωτάτη των επιστημών τα καλά και τα δίκαια σκοπουμένη» Λέει ο μεγάλος Αριστοτέλης, σημαίνει δηλαδή βαθιά και αληθινή γνώση που οδηγεί στο καλό, στο όμορφο και στη δικαιοσύνη. Σήμερα η πολιτική δεν παράγει ούτε προάγει ήθος, παραμένει μια διαδικασία που εμπορεύεται τους ψήφους. Το ρουσφέτι εξακολουθεί να είναι η ανταμοιβή για όσους «προσφέρουν υπηρεσίες» ή είναι «μαζί μας».
    Οι πολιτικοί  δεν βιώνουν, δεν εφαρμόζουν, δεν σέβονται αξίες και αρχές παιδείας και δημοκρατίας, ούτε μπορούν έτσι να τις μεταβιβάσουν στους πολίτες, στο σύνολο  της κοινωνίας. Η πολιτική ανηθικότητα έγινε καθεστώς διαποτίζει όλους τους χώρους κυριαρχεί η τέχνη των συμβιβασμών, της υποκρισίας, της μηχανορραφίας, της ίντριγκας, της ραδιουργίας. Απλώνεται η ισοπέδωση, η αναξιοκρατία, η ασέβεια, το ψέμα, τη αδικία, η ανομία.
    «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» όπως λέει και ο πρίγκιπας του Σαίξπηρ. Οι πολίτες έχουν χρέος να μην αφήσουν την πόλιν, την πολιτεία να καταντήσει ένα σάπιο και τρύπιο καράβι, όπου μέσα θα κυκλοφορούν κάθε είδους τρωκτικά και στις φουρτούνες να είναι έρμαιο των κυμάτων. Σαν πολίτες έχουμε και προσωπική ευθύνη για το ποιοί θα κυβερνήσουν «το πλοίο». Ας αλλάξουμε, ας αφυπνιστούμε, ας αναλάβουμε ευθύνη.
      Στις δημοκρατικές κοινωνίες, στη δημοκρατία ανεύθυνοι είναι μόνο οι βασιλείς και οι ηλίθιοι.


                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου