Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Αλλοτρίωση

 
                    
                                                            ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ

    Η απώλεια στοιχείων του χαρακτήρα, της προσωπικότητας του ανθρώπου με αποτέλεσμα να είναι, να γίνεται ξένος σε σχέση με ό,τι ήταν προηγούμενα. Δηλαδή πρόκειται για μιά μορφή ανελευθερίας κάθ' όσον αδυνατεί πλέον να επιλέγει, καθορίζει, πράγματα, να παίρνει σωστές αποφάσεις χάνεται το "αυτεξούσιον" δηλαδή η ελεύθερη βούληση. Ο αλλοτριωμένος άνθρωπος στερείται του ορθού λόγου δηλαδή του ορθού τρόπου σκέψης και έκφρασης.
    Το οικονομικό σύστημα ο μηχανισμός του καταναλωτισμού που κυριαρχεί στο πλανήτη οδήγησε τον άνθρωπο να μεταμορφωθεί σε ένα όν καταναλωτή, ζητώντας όλο ένα και περισσότερα χωρίς στην ουσία να είναι απαραίτητα στη ζωή του. Αυτό το πέτυχε με την προπαγάνδα, την κατευθυνόμενη πληροφόρηση που διοχετεύει σκόπιμα ψεύτικα, διαστρεβλωμένα στοιχεία τα οποία τον παρασύρουν στο κυνήγι των υλικών αγαθών, του κέρδους, των αξιωμάτων, της εξουσίας.
     Επιβάλλονται συγκεκριμένα καταναλωτικά πρότυπα ακόμα και κάθε πολιτιστική δημιουργία ενσωματώνεται στην υπηρεσία του κέρδους. Η βασική αιτία είναι ότι οι πολίτες δε συμμετέχουν ενεργά ούτε στα πολιτικά, ούτε στα πολιτιστικά ούτε στα κοινωνικά δρώμενα. Έτσι ο άνθρωπος χάνει τη συνοχή, το συναισθηματικό δέσιμο, τις ανθρώπινες σχέσεις και οδηγείται στην απομόνωση, στη μοναξιά, στην ανασφάλεια, στη χειραγώγηση.
     Για να ξεφύγει ο άνθρωπος απαιτείται η γνώση και η ανάκτηση αξιών, αρχών, ιδανικών παιδείας δημοκρατίας έτσι θα αποκτήσει αυτογνωσία, ορθό τρόπο σκέψης έτσι θα οδηγηθεί σε σωστές αποφάσεις και πράξεις, θα διώξει κάθε φόβο, προκατάληψη και θα μπορέσει να αντισταθεί σε κάθε μορφή δουλείας, σε κάθε επιβαλλόμενη συμπεριφορά, σε κάθε καταπίεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου