Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Δημοκρατία 2



                                                             ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  2

     Λέξη σύνθετη δήμος και κρατώ, το πολίτευμα όπου "κρατεί", έχει την εξουσία ο λαός, σημαίνει όμως και πολλά άλλα σημαντικά πράγματα, όχι βέβαια αυτό που ο καθένας αντιλαμβάνεται με τις γνώσεις που διαθέτει η τις ανάγκες που έχει. Είναι παραπάνω από ένα πολίτευμα και δεν είναι απλά μια μορφή εξουσίας. Βασικό συστατικό είναι η συμμετοχή του λαού η ενεργή όχι η παθητική. Αναφέρει ο Περικλής στον Επιτάφιο " τόν μηδέν τώνδε μετέχοντα ούκ απράγμονα αλλ' αχρείον νομίζομεν ", δηλαδή αυτός που δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά είναι άχρηστος.
     Σημαίνει ήθος, δύναμη ψυχής, προϋποθέτει άσκηση ηθικής, συνειδήσεων. Είναι το πολίτευμα  της αξιοπρέπειας, αξιοπρέπεια είναι η ευθύνη, το χρέος, το καθήκον, τα δικαιώματα, η ελευθερία. δηλώνει σεβασμό στο συνάνθρωπο, στη διαφορετικότητα, στην άλλη άποψη, σεβασμό στον ίδιο τον εαυτό μας. Όταν έχουμε αυτοσεβασμό λειτουργεί ο εσωτερικός νόμος της συνείδησης και έτσι βιώνουμε δικαιοσύνη, σεβασμό, σημαντικές αξίες της δημοκρατίας και κατ' επέκταση το ίδιο το νόημα της δημοκρατίας.
     Οι αξίες, οι αρχές της, προϋποθέτουν γνώση και η γνώση μάθηση, από πολιτικούς και πολίτες. Μέσα από τη γνώση πραγματώνεις, βιώνεις αρετή που είναι ο βασικός πυρήνας της δημοκρατίας, δε λές πολλά, αλλά υψώνεις το ανάστημα σου, λές ναι στην ανάληψη ευθύνης γιατί δημοκρατία είναι το πολίτευμα της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης. Η άσκηση στην ευθύνη είναι έργο του σχολείου της εκπαίδευσης, όπως και η διδασκαλία ορθού τρόπου σκέψης και έκφρασης, ώστε ο πολίτης να αποκτήσει νού καθαρό και κριτικό, όχι νού σε σύγχυση και παθητικό.                                
      Το σπίτι είναι το πρώτο σχολείο της δημοκρατίας εκεί θα μάθει το παιδί και θα διδαχθεί αρχές δημοκρατικής συμπεριφοράς, δημοκρατικού τρόπου ζωής εκεί θα ψηλαφίσει έννοιες ανιδιοτέλειας συλλογικότητας, ενότητας, σύμπνοιας, συνεννόησης, που είναι συνυφασμένες με τη δημοκρατία και όχι αντιλήψεις εγωϊστικές, αυταρχικές, φεουδαλικές όπως το κράτος είμαι εγώ και κανείς άλλος. Στη δημοκρατία όμως ισχύει ότι το κράτος είμαστε όλοι εμείς. Δημοκρατία είμαστε όλοι εμείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου