Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Καλοκυβερνημένη Πολιτεία



                                               
                                               ΚΑΛΟΚΥΒΕΡΝΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

     Ο Σωκράτης χρόνια πολλά πίσω συζητάει με το Γλαύκωνα για το ποιοί πρέπει να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του δήμου για να μπορέσει ο δήμος να λειτουργήσει σωστά και να μήν δημιουργηθούν προβλήματα στο δήμο αλλά και στους πολίτες. Δυστυχώς ο λόγος είναι προφητικός γι αυτούς που κυβέρνησαν και αυτούς που κυβερνούν τη χώρα τις περιφέρειες και τους δήμους.  
   "Ούτω γάρ έχει, ήν δ' εγώ, ώ εταίρε΄ εί μέν βίον εξευρήσεις άμεινω του άρχειν τοις μέλλουσιν άρξειν, έστι σοι δυνατή γενέσθαι πόλις εύ οικουμένη΄ εν μόνη γάρ αύτη άρξουσιν οί τώ όντι πλούσιοι, ού χρυσίου αλλ' ού δεί τόν ευδαίμονα πλουτείν, ζωής αγαθής τε και έμφρονος "..........
     " Έτσι είναι, φίλε μου΄ άν κατορθώσεις να εξασφαλίσεις σε κείνους που είναι καμωμένοι για την εξουσία ένα είδος ζωής προτιμότερο από την εξάσκηση εξουσίας, θα μπορέσεις τότε να έχεις μιά καλοκυβερνημένη πολιτεία΄ γιατί μονάχα σ'αυτήν θα είναι άρχοντες οι πραγματικά πλούσιοι, όχι σε χρυσάφι αλλά σε αρετή και σοφία, που είναι ο αληθινός πλούτος για τον ευδαίμονα άνθρωπο ".........
     Άν όμως φτωχοί και πεινασμένοι, που δεν έχουν δικά τους αγαθά κυνηγούν την εξουσία, με την απόφαση  να αρπάζουν από το δήμοσιο ό,τι λείπει απ' αυτούς τίποτα τότε δεν κάνεις΄ γιατί εκεί που πολεμούν μεταξύ τους ποιός να πρωτοπάρει την εξουσία, ο εμφύλιος αυτός και εσωτερικός πόλεμος εξολοθρεύει  και αυτούς τους ιδίους και όλη την πολιτεία.
      Χωρίς ήθος και αρετή λοιπόν, πώς να έχεις όραμα; Πώς να λειτουργήσεις με δικαιοσύνη, εντιμότητα, ευθύνη, πώς να εμπνεύσεις το λαό, πώς να παράξεις και να εφαρμόσεις πολιτικές συλλογικότητας-δημοσίου συμφέροντος; Πολιτικές που σέβονται και υπηρετούν τον πολίτη.



                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου