Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Συλλογικότητα


                                                         ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ 

       Πότε θα ανακτήσουμε τη συλλογικότητα, πότε θα υπηρετήσουμε το "κοινόν άθλημα " αλλά και την ατομική μας ζωή που άμεσα εξαρτάται από το συλλογικό, το μαζί; Χρόνια τώρα μιμούμαστε κάθε τί άσχημο, κακό, υπερβολικό, ελλειμματικό, προέρχεται από το Δυτικό Κόσμο. Κτίζουν στη  Δύση πολυκατοικίες, στείρα, άχαρη, κακή, απομίμηση εδώ, χωρίς αναδρομή και πρόσληψη στοιχείων αιγαιοπελαγίτικης, μακεδονικής, ηπειρώτικης, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Εφαρμόζουμε μιά ισοπεδωτική εξωμοίωση του οικιστικού πλαισίου σχεδόν σε όλη τη χώρα.
    Η οργάνωση της πολιτείας, οι θεσμοί, η εκπαίδευση, η υγεία, οι τέχνες αντιγραφή και μίμηση κακή, χωρίς ουσιαστική αναφορά στο παρελθόν, στο σύστημα αξιών του Ελληνικού πολιτισμού, που δίνουν νόημα βίου και ουσία, χωρίς σεβασμό σε ιερά κ όσια,  χωρίς σεβασμό στη γή που γέννησε αυτόν τον πολιτισμό. Πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός  θεσμών, δομών, υπηρεσιών, λειτουργιών με ιεράρχηση αναγκών, αξιολόγηση και κρίση ποιότητας με βάση την κοινωνία σχέσεων με συμμετοχή του πολίτη και με στόχο το συλλογικό συμφέρον.
      Είναι ανάγκη να αφήσουμε τους εγωϊσμούς, την ιδιοτέλεια, την αδιαφορία, τη πάρτη μας, να δουλέψουμε με ενότητα και συλλογικότητα να υπηρετήσουμε ανάγκες, να επαναφέρουμε την κλασική  παιδεία, να σώσουμε το φυσικό κάλλος της γής μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτό που λέει ο Ν. Καζαντζάκης " Η μυστική αποστολή της Ελλάδας είναι η ομορφιά. Να παραλάβει τις άναρθρες κραυγές της Ανατολής και να τις μετουσιώσει σε έναρθρο λόγο ". Αυτό δεν γίνεται με λόγια και κηρύγματα αυτό θέλει πνευματική ανόρθωση, ανάκτηση Ελληνικής αυτοσυνείδησης.

2 σχόλια: