Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Σόλωνας 1



                                                                  ΣΟΛΩΝΑΣ

      " Δεν υπάρχει κανένα όφελος αν οι νόμοι παρέχουν ισότητα αλλά τη στερούν τα χρέη. Αφού τότε οι φτωχοί είναι υποδουλωμένοι στους πλούσιους, γιατί και όταν ακόμα δικάζουν ή μετέχουν σε δημόσιες υπηρεσίες ή μιλούν στην αγορά, υπακούουν στις επιθυμίες των πλουσίων και αυτούς υπηρετούν ".
    Και στη σημερινή κατάσταση τα πράγματα δυστυχώς είναι τα ίδια. Τότε εκλέχθηκε ο Σόλωνας  άρχοντας της πόλης και νομοθέτησε τη σεισάχθεια δηλαδή τη κατάργηση των χρεών, ελευθέρωσε την γή από του χρέους τα σημάδια που ήταν πέτρινες πλάκες μπηγμένες στο έδαφος και έγραφαν το όνομα του δανειστή. Εισήγαγε μιά πρώτη μορφή του "πόθεν έσχες", έλαβε μέτρα που περίοριζαν την πολυτελή διαβίωση. Τελικά απελευθέρωσε τους πολίτες από την αδικία, την απελπισία, την απραξία  την απόγνωση, τη δουλεία και επανέφερε πολίτες-κοινωνία στην ενεργό δράση, στην ενεργό συμμετοχή,  στο πολιτικό γίγνεσθαι.   
        Με την αρετή που τον διέκρινε κατόρθωσε να πείσει και να κατανικήσει τη διαβολή σε βάρος του, για να σταματήσει τη διαφθορά, τη συναλλαγή, δημιούργησε Δήμο, θεσμοθέτησε την Εκκλησία του Δήμου στην οποία έδωσε τον έλεγχο και την ευθύνη διαδικασιών, πράξεων, συμπεριφορών. Ίδρυσε την βουλή των τετρακοσίων, κατήργησε το δανεισμό, νομοθέτησε φορολογικό νομοσχέδιο με βάση τα εισοδήματα,  εισήγαγε το έννομο συμφέρον του πολίτη δηλαδή να μπορεί ο πολίτης, όταν βλάπτεται, να προσφεύγει σε συγκεκριμένο όργανο να ζητάει αποκατάσταση. Σήμερα για ποιόν και ποιούς άρχοντες ισχύει αλήθεια ;;

                                                                                                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου