Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ευθύνη



                                                          
                                                                   ΕΥΘΥΝΗ 



   Η Ευθύνη προέρχεται από την αρχαία λέξη Εύθυνα, εμπεριέχει και σημαίνει πάρα πολλά πράγματα, πρώτα απ΄όλα σημαίνει λογοδοσία, να κάνεις και να πράττεις το ευθύ το σωστό, να λές αλήθεια, να σέβεσαι,  να δουλεύεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, να πολεμάς την απάτη, τη διαφθορά, τη συναλλαγή, το ψέμα, την υποκρισία, το βόλεμα, την αδιαφορία, την αδράνεια, κάθε μέρα, κάθε ώρα, σε κάθε τόπο, πάντοτε και παντού. 
   Στην αρχαία Αθήνα οι δέκα άρχοντες λεγόταν Εύθυνοι και σ' αυτούς λογοδοτούσαν μετά το πέρας της θητείας τους όσοι είχαν δημόσια αξιώματα και ασκούσαν διοίκηση, σήμερα η λογοδοσία από τους διοικούντες δεν υπάρχει ούτε σαν έννοια, ούτε σαν πράξη. Απαιτείται λοιπόν και πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας την Ευθύνη στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά στην πόλη, αν θέλουμε στο μέλλον να έχουμε πολίτες και πολιτικούς υπεύθυνους. 
    Αυτό θα είναι επανάσταση στην εκπαίδευση η διδασκαλία της Ευθύνης, έτσι η εκπαίδευση θα αποκτήσει στόχο και όραμα, έτσι ίσως υπάρξει ελπίδα για την χώρα, έτσι μόνο μπορεί να υπάρξει αλλαγή στις συμπεριφορές της αδιαφορίας, του ωχαδελφισμού, του εμείς δεν φταίμε σε τίποτα οι άλλοι φταίνε. Διοικούντες και διοικούμενοι δεν γίνεται να αγνοούμε τη σημασία της λέξης Ευθύνη. Ας το συνειδητοποιήσουμε, ας το καταλάβουμε, πολίτες και πολιτικοί, η Ευθύνη είναι θέμα παιδείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου