Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πολιτισμός 1



                                                               ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

     Πολιτισμός κάθε πνευματικό και υλικό στοιχείο  που δημιουργεί ο άνθρωπος, πολιτισμός είναι
το πώς γράφεις, πώς τραγουδάς, πώς χορεύεις, πώς μιλάς,  πώς δουλεύεις, πώς χτίζεις......Παλιά έχτιζαν τα σπίτια με μεράκι, με απλότητα, με συνεργασία, τα σπίτια είχαν αυλή και η εξωτερική  πόρτα ήταν διπλή η μισή με ανοικτό πάντα το ένα φύλλο. Η αυλή έδινε στο σπίτι φώς, αέρα, αίσθημα άνεσης, χαράς, ομορφιάς. Περνούσε ο γείτονας έβλεπε την πόρτα ανοικτή καλημέριζε, καλησπέριζε, έμπαινε να ξαποστάσει αν ερχόταν από μακριά...να ρωτήσει τι κάνουν ο οικοδεσπότης, η οικοδέσποινα, να βοηθήσει αν χρειαζόταν, υπήρχαν λοιπόν οι ανθρώπινες σχέσεις, η συναλληλία, η στήριξη.
    Οι πόλεις είχαν πλατείες, τόπους συνάντησεις των κατοίκων όπου συζητούσαν τις χαρές, τις λύ-
πες, τα βάσανα και άκουγε ό ένας τον άλλο, όπου μετείχαν στο "κοινόν άθλημα" και πραγμάτωναν
αλήθεια,  το ίδιο και στα χωριά. Ήταν μικροί κόσμοι που είχαν τάξη-αρμονία και ομορφιά. Εκείνο
που ενδιέφερε τον Έλληνα στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και η αναζήτηση νοήματος βίου, η εύρεση του αληθινού.
   Έτσι οι Έλληνες σαν πολίτες ανήκαν στην πόλη δεν τους ανήκε η πόλη, δημιούργησαν επιστήμες τέχνες πολιτισμό, ανέδειξαν αρχές, ιδανικά,  αξίες, με αξία ανυπέρβλητη  τον άνθρωπο. Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να επαναφέρουμε, να ανακτήσουμε τον Ελληνικό πολιτισμό που είχε βάση τις ανθρώπινες σχέσεις και στόχο το συλλογικό συμφέρον.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου