Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ελληνικότητα




                                                            ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ

      Η Ελληνικότητα τι είναι; Είναι περιπέτεια, είναι ψάξιμο, είναι ταξίδι και στη πορεία αυτού του ταξιδιού ανακαλύπτεις πράγματα, ιδέες, αξίες, ιδανικά..το κάλλος της τέχνης, την αρχοντιά της ποίησης, τη μελωδία της μουσικής, την ευαισθησία του στίχου, τον πλούτο της γλώσσας, το εύρος της φιλοσοφίας, τον έρωτα της ελευθερίας, τη δύναμη της ψυχής, την έννοια της παιδείας.
      Ας ξεφύγουμε από την πνευματική αδράνεια, την αδιαφορία, ας μη σταματάμε τον αγώνα γιατο καλό, το όμορφο, το αληθινό, ας δουλέψουμε πάνω σε αξίες παιδείας, σε αρχές δημοκρατίας, ας παλέψουμε με τους κύκλωπες του κακού,  της λήθης, της φθοράς, " ας ανέβουμε τη  σκαλωσιά του χρέους και ας οργώσουμε το χάος ".....Όπως λέει ο μεγάλος Ν.Καζαντζάκης.
      Στους παλαιούς Παρθενώνες πρέπει να προσθέσουμε νέους να ακολουθήσουμε τα μονοπάτια του ήλιου, να κατανοήσουμε ότι μέσα από την ελληνικότητα το ατομικό μετατρέπεται σε συλλογικό, ο άνθρωπος ελευθερώνεται, αποκτά ανθρώπινη αξιοπρέπεια που σημαίνει δικαιώματα, ιδανικά ιδέες, ελευθερία, σέβεται και βιώνει αξίες.
      Ο Ελληνισμός απαιτείται να συνειδητοποιήσει το Είναι του, να επιστρέψει στο Ελληνικό Ήθος, να πραγματώσει αλήθεια και δημοκρατία, για να συνεχίσει και να μεταλαμπαδεύσει πάλι φώς στη γη, την έννοια του καλού, της αρμονιάς, της τάξης στον κόσμο. Σε τελική ανάλυση η ελληνικότητα είναι πρόταση πολιτισμού.

                                                           

        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου