Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Δημοκρατία 1



                                                  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1

    Τι σημαίνει δημοκρατία; Είναι το πολίτευμα με το οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό και ασκείται πρός όφελός του. Η λέξη νοηματοδοτεί πολλά και πολλές έννοιες, σημαίνει λοιπόν πρώτα πολιτισμό, γιατί ο πολιτισμός είναι προϊόν συλλογικής δράσης. Είναι το πολίτευμα του ωραίου, της ομορφιάς, του καλού. απαιτείται από τους πολίτες ευαισθησία, απλότητα, καλαισθησία λιτότητα, μόνο έτσι μπορεί να σταματήσει η λαίλαπα της ασχήμιας, που απλώνεται παντού σε σκέψεις, σε συμπεριφορές, στις δράσεις, στις πράξεις στα έργα και καταστρέφει κάθε τι όμορφο, την ίδια τη ζωή.
     Η δημοκρατία δεν είναι απλά ένα πολίτευμα είναι τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς είναι τρόπος ζωής. Στη δημοκρατία ο πολίτης ανήκει στην πόλη δεν ανήκει η πόλη στον πολίτη, δεν ρωτάει ο πολίτης τι κάνει το κράτος για κείνον αλλά τι κάνει και τι πράττει εκείνος για το κράτος. Έτσι μπορεί να συνεργαστεί, να συνδιαλλαγεί, να συνθέσει, να συμπορευτεί βασιζόμενος στην κοινωνία σχέσεων και έχοντας στόχο το καλό του συνόλου, το κοινόν καλό, γιατί όπως μας λέει ο Αριστοτέλης όταν το "όλον" χάνεται θα χαθεί και το μέρος." Αναιρουμένου του όλου ούκ έσται πούς ουδέ χείρες".
     Δημοκρατία είναι άσκηση θυσίας και προσφοράς προϋποθέτει δύναμη ψυχής, χρειάζεται θάρρος  θέληση, αυτογνωσία και αυτοπειθαρχία. Τα μεγάλα, σύνθετα προβλήματα της κοινωνίας απαιτούν ηθική ευαισθησία, ειλικρινή αγωνία, αληθινό ενδιαφέρον από πολίτες και πολιτικούς. Αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο σε δημοκρατικές κοινωνίες όπου υπάρχει αυτονομία σκέψης, ελευθερία βούλησης και η εκπαίδευση παρέχει, διδάσκει αξίες αρχές παιδείας. Στο πολίτευμα της δημοκρατίας εξασφαλίζονται οι δυνατότητες προόδου των κοινωνιών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου