Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Σόλωνας-Κλεπτοκρατία

                       

                                                   ΣΟΛΩΝΑΣ-ΕΛΕΓΕΙΑ (Α μέρος)
                                                 ( ΥΠΟΘΗΚΗ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ )
  "Αυτοί δε φθείρειν μεγάλην πόλιν
   αφραδίηισιν
   αστοί βούλονται χρήμασι πειθόμενοι,
   δήμου θ' ηγεμόνων άδικος νόος
   οίσιν ετοίμον
   ύβριος εκ μεγάλης άλγεα πολλά παθείν.
   ού γάρ επίστανται κατέχειν κόρον
.................................................................................................................................................................
    Πλουτέουσιν δ' αδίκοις έργμασι
    πειθόμενοι
    ούθ' ιερών κτεάνων ούτε τι δημοσίων ".................................................................

    Αυτοί που έχουν παρασυρθεί από την φιλοχρηματία θα καταστρέψουν τη μεγάλη πόλη με την αφροσύνη τους και ο άδικος νούς των αρχόντων του Δήμου λόγω της αλαζονείας τους,
αυτό είναι μεγάλη ύβρις και θα πάθουν πολλά κακά. Γιατί δεν δεν ξέρουν να συγκρατούν την απληστία και να απολαμβάνουν τα ευφρόσυνα τραπέζια με κοσμιότητα και ησυχία.
Πλουτίζουν με πράξεις άδικες χωρίς να λογαριάζουν ούτε τα ιερά κτήματα ούτε την περιουσία του  δημοσίου. Κλέβουν σαν αρπακτικά άλλος από 'δώ άλλος από 'κει και δε σέβονται τους ιερούς θεσμούς της Δίκης.
    Η οποία μολονότι σιωπά, γνωρίζει αυτά που γίνονται και θα γίνονται και αυτά που έγιναν, με την πάροδο του χρόνου πάντως έρχεται, για να επιβάλλει τιμωρία. Αυτό δε έρχεται σε όλη την πόλη. σαν αναπόφευκτη συμφορά και καταλήγει πολύ γρήγορα σε ατιμωτική δουλεία που προκαλεί εμφύλια σύγκρουση και ξυπνά τον πόλεμο που κοιμάται. Ο οποίος πόλεμος οδηγεί στον θάνατον πολλούς που βρίσκονται πάνω στο άνθος της ηλικίας τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου