Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Σόλωνας-Δημόσιον κακό

        


                                                      ΣΟΛΩΝΑΣ-ΕΛΕΓΕΙΑ ( Β μέρος )
                                                  ( ΥΠΟΘΗΚΗ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ )
     "Εκ γάρ δυσμενέων ταχέως
      πολυήρατον άστυ  
      τρύχεται εν συνόδοις τοις αδικέουσι
      φίλους
      Ταύτα μεν εν δήμω στρέφεται κακά."
    ...............................................................................................................................................
      Παύει δ' αργαλέης έριδος χόλον
      Έστι δ' υπ' αυτής πάντα κατ' ανθρώπους άρτια και πινυτά.

   Γιατί εξ αιτίας των εχθρών (εσωτερικών)  πολύ γρήγορα η πολυαγαπημένη πόλη υποβάλλεται σε ταλαιπωρίες και βάσανα από ενώσεις πολιτικές, αγαπητές σε αυτούς που πράττουν άδικα. Αυτές οι συμφορές περιστρέφονται στην πόλη. Κι από τους πτωχούς πολλοί φεύγουν σε ξένες χώρες, πουλημένοι και δεμένοι με εξευτελιστικά δεσμά υπομένουν με καταναγκασμό τις μισητές συνέπειες της δουλείας.
   Έτσι μιά δημόσια συμφορά μπαίνει στο σπίτι του κάθε πολίτη ξεχωριστά και οι αυλόπορτες δεν μπορούν να τη συγκρατήσουν, αλλ' αυτή συνήθως πηδά πάνω από την περίφραξη και βρίσκει οπωσδήποτε, κάποιον ακόμα και αν αυτός προσπαθώντας να αποφύγει το κακό κρύβεται στο βάθος των δωματίων.
    Αυτά με προτρέπει η ψυχή μου να διδάξω στους Αθηναίους, ότι η κακή διοίκηση προκαλεί πάρα πολλές συμφορές στην πόλη. Ενώ η χρηστή διοίκηση τα αναδεικνύει όλα ταιριαστά και αρμονικά και συγχρόνως δένει με χειροπέδες αυτούς που πράττουν άδικα. Τις τραχύτητες εξομαλύνει, παύει την απληστία, ταπεινώνει την αλαζονεία, ξηραίνει τα άνθη της συμφοράς μόλις αυτά εμφανισθούν, επανορθώνει στρεψοδικίες, καταπραΰνει πράξεις μεγαλομανίας, ακυρώνει τα έργα της διχόνοιας, παύει την οργή από την επικίνδυνη φιλονικία και είναι κάτω από αυτήν τα πάντα στούς ανθρώπους αρμονικά και συνετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου